Augustin Erba och Erik Helmerson startar svensk författarvåg

I dagarna ökar antalet svenska användare av Google Wave, den tjänst som många bedömare tror kommer att ersätta e-post, bloggar och forum. De båda författarna Augustin Erba (Albert Bonniers förlag) och Erik Helmerson (Norstedts förlag) har startat en våg för skönlitterära författare på Google Wave.

”Just nu har vågen inte fått någon särskild höjd”, säger Augustin Erba som vill tona ner experimentet, ”det här är mest ett sätt att pröva om den nya tekniken kan ge oss författare ett nytt sätt att dela med oss av våra erfarenheter.”

Erik Helmerson betonar vågens fria karaktär:

”För mig är hela charmen med nätet att det formar sig själv. En våg är extra oförutsägbar och kan anta vilken riktning och storlek den vill. Jag har aldrig varit intresserad av att blogga, förutom på Twitter, men Google Wave känns roligare än en blogg, mer anarkistisk, mer vind-i-håret. Lord Byron och Oscar Wilde hade knappast bloggat – de var upptagna med opium och oansvarigt sex – men jag hade dött för att få läsa deras Waveinlägg.”

Ännu så länge finns bara ett fåtal författare på Google Wave, men Augustin Erba och Erik Helmerson räknar med att antalet användare snabbt kommer att stiga i antal.

”Vi som älskar text är alltid nyfikna på nya sätt att kommunicera”, säger Augustin Erba, ”och jag tror att Google Wave är efterlängtat jämfört med Twitter, som till sin struktur är historielöst. Med vågen kommer den gångna kunskapen integreras med det senaste. Det tog inte lång tid förrän den första twitterromanen dök upp, det kommer inte dröja mycket längre med Google Wave. Extra roligt är att författare på Google Wave kan skriva romanen samtidigt. Alla som skriver i texten kan ju samtidigt se hur kollegorna tragglar med stavning och meningsbyggnad.”

Erik Helmerson är mer skeptisk till konceptet Waveroman:

”Jag ser bokskrivande som en privat angelägenhet och ogillar att svettas offentligt. Men Augustin brukar få rätt, och jag är själv mycket nyfiken på hur vår lilla våg så småningom kommer att utnyttja sin frihet; åt vilket håll den tar sina första steg, vilket som blir dess första ord och när den förlorar oskulden.”

De författare som är intresserade av att delta i författarvågen kan leta upp Augustin Erba eller Erik Helmerson på Google Wave och be om att få bli anslutna.

”Alla författare som vill är välkomna”, hälsar Augustin och Erik.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.