”Sverige är i krig. Är det vad vi vill?”

Söndag 25 juli kl. 17.00 är det författarsamtal på Källvik Brunns Galleri, i närheten av Västervik. Augustin Erba läser där ett stycke ur ”Ensamhetens broar” och deltar i ett samtal om den nyss avskaffade värnplikten.

– Svenska soldater är i krig i Afghanistan, säger Augustin Erba. Det är märkligt att vi inte förstått att vi snart står inför samma situation som danskarna. I Danmark har debatten nått orkanstyrka efter dokumentären ”Armadillo” som visar vad danskarna gör mot afghanerna. Snart har vi också bilder på jublande svenska soldater som mördat afghaner. Är det vad vi vill?

Augustin Erba har semester, men gör ett avbrott för författarkvällen. Källvik Brunns galleri är ett udda inslag i Tjusts skärgård, ett andningshål mellan all försäljning av rökt fisk.

– I min roman utforskar jag vad som händer med människor när vi sätts i ett slutet system som belönar omänskligt beteende. Lägger vi inte resurser på att få våra soldater att förstå hur vi bemöter de känslor som överfaller oss när vi blir beskjutna, så kommer de snart att betrakta afghaner som fiender och de kommer (om de inte redan gjort det) begå handlingar som de kommer att ångra resten av sina liv.

– Det är dessutom uppenbart att svenskar tjänstgör under amerikanskt befäl. När högsta chefen i styrkan byts ut är det inget samråd, det är Obama som bestämmer att en general ska ut och en annan in. Är det vad vi menar med svensk neutralitet?

– Nu när värnplikten avskaffats visar det sig dessutom att de nya villkoren för yrkessoldaterna är att de ska tvingas till utlandstjänsgöring. De som anställdes för tjugo år sedan, i ett neutralt land, ska nu skickas till att tjänstgöra under amerikanska generaler i ett smutsigt krig mot de som amerikanerna förr sponsrade för att stöka till det för Sovjetunionen. Det här borde vara ett av valets stora frågor, men bortsett från några få försök är det skrämmande tyst. Dan Jönsson i DN skrev bra häromdagen (finns ej på nätet), och han har kontinuerligt skrivit om de här frågorna som till exempel när danskarna i förra omgången försökte tysta ner sanningen om vad deras soldater håller på med. (En dansk soldat skrev en bok om kriget som den danska krigsmakten ville censurera.)

Augustin är just återkommen från tio dagar i Flandern där han och författarkollegan Erik Helmerson rest i Jacques Brels fotspår.

– I Flandern besökte vi en krigskyrkogård. En liten by vars unga män mejats ner. En förlorad generation i ett meningslöst krig. Liv som inte fick levas. Just nu är vi på den sida som vinner, så det är bekvämt att hålla käften, men vad händer när det kommer fram att svenskar begått krigsbrott? Kan vi verkligen låtsas som om vi trodde att människor kunde åka iväg, döda andra människor och sedan komma hem oförändrade? Kan vi verkligen låtsas som om vi inte anade vad som var på gång?

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.