Fem sätt att få bättre civilkurage

När Augustin Erba bad de människor som samlats för att diskutera civilkurage att fundera ut en situation när de själva vågat säga ifrån dröjde svaren.

Bland de trettiotal människor som samlats i sommarkvällen i det luftiga galleriet med fönster mot Östersjön var det flera som bar med sig en personlig undran. Hur gör jag för att ta ställning? När ska jag säga ifrån? Det hade skrivits i både Västervikstidningen och Östgöten om författarkvällen och i intervjuerna hade Augustin Erba gång på gång betonat hur människor förvandlas av sina val.

– Den som inte ingriper, trots att hela ens inre skriker att det som pågår är dåligt, blir en annan människa. Om vi inte gör det vi måste kan vi aldrig bli de människor vi vill vara.

Det som från början var tänkt som en traditionell författarkväll med uppläsning ur Augustin Erbas bok ”Ensamhetens broar” förvandlades till en workshop i mänsklighet. Någon talade om hur vi skyddar våra barn, andra talade om vuxenmobbning, ytterligare någon talade om tron på människans inre godhet.

Medan kvällen la sig och syrsorna gnisslade högre och högre mot de stora glasfönstren samlade sällskapet sina tankar om hur vi blir bättre på att leva i enlighet med våra samveten.

Det var ingen som gjorde anspråk på att ha löst problemet – men här är en sammanfattning av tankarna:

1. Öva på att säga ifrån. Det är svårast i början.

2. Säg ifrån tidigt. Det är nu vi kan diskutera kriget i Afghanistan med vett och sans, men när hundra svenska soldater skjutits eller skjutit andra, kommer det bli svårare.

3 Känn dig själv. Det är svårt att veta hur du vill bete dig om du inte vet vilka värderingar du vill står för. Avsätt tid för att tänka ut vad du tycker är rätt.

4. Säg ifrån på ett sätt som inte får någon att skämmas. Den som skäms går i försvar. Och ditt mål med att säga ifrån och visa civilkurage är inte att framhålla dig själv och förminska andra, ditt mål är att göra världen rättvisare.

5. Glöm inte bort att alla människor vill vara goda. Även historiens värsta skurkar hävdade att de var i det godas tjänst. Vädja därför till människors inneboende godhet, men utan att glömma att människor, i fel sällskap, kan göra fruktansvärda saker.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.