Augustin Erba utreder framtidens radio

– Om någon för tio år sedan hade sagt att halva Sveriges befolkning skulle gå med i en lätt kamouflerad dejtingsajt, hade den personen ansetts galen, säger Augustin Erba. Ändå har Facebook blivit en självklarhet för de allra flesta, och numera fungerar sajten ungefär som din gamla transistor – du kan lyssna på radio. Istället för Telefunken står det Facebook i ena hörnet. Det är den här sortens förändringar som ljudradion står inför, och det enda man med säkerhet kommer kunna säga om vårt arbete när det blir 2019, är att vi hade fel om mycket. Det brukar bli så när man jobbar med framtidsfrågor.  

Augustin Erba, som under de senaste åren har arbetat för Sveriges radios VD Mats Svegfors, har nu frikopplats under en begränsad tid för att rita framtidens radio. Den biträdande Ekochefen, Helena Olsson, tf kanalchefen i Kristianstad, Anna Stenberg och kanalchefen på Gotland, Helena Bremberg, ska tillsammans med Augustin Erba omvandla Sveriges Radios framtidsutredning och avsiktsförklaring till konkreta förändringar i kanalstruktur, utbud och syn på målgrupper. Projektet inriktar sig på Sveriges Radios sändningstillstånd under perioden 2014-2019.

Radiolyssnandet går ner, musiktjänster som Spotify eller iTunes Match äter upp reklamradion, för vem vill lyssna på fjorton reklamfria låtar i rad, när man kan lyssna på fem miljoner? Radio är nuet och möjligheten att ge en närvarokänsla som twitter inte kommer åt eller som TV inte kan sända ifrån. I en tid när människor förväxlar samhället med marknaden, då behövs Public Service mer än någonsin och det är min grupps uppgift att stärka ljudradions plats i våra hem, våra bilar, våra telefoner och – slutligen – våra liv. 

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.