Augustin skriver öppet brev till publiken – idag är Världshistorien halvvägs

Kära lyssnare,

Detta övermäktiga uppdrag är idag halvvägs.

Vi har inspirerats av 182 människor och sänt lika många pjäser. Du som har följt oss från början har hört över 15 timmar nyskriven svensk dramatik. Vi har hittills spelat in pjäser med arton av de nitton länsteatrarna i Sverige.

Våra skådespelare har varit samer, skåningar och blinda. Vi har varit överallt, från slott till kojor (ja, faktiskt) och vår Facebook-sida har nått över 1000 likes. Vi har spelat in pjäser med publiken i huvudrollen under Kulturnatten, vi är först på P1 med Sveriges Radios nya responsiva webbdesign, vi har utlyst en manustävling, direktsänt pjäser från Scenkonstbiennalen, vi har eldat i en direktsänd pjäs, två av våra pjäser har blivit virala, vi har gjort aprilskämt, vi har blivit kapade av PK-maffian, och vi har skrämt lyssnare genom att rapportera om en asteroid på kollisionskurs mot jorden.

Vi har undrat över varför det är så svårt för somliga att låta bli att säga n-ordet, vi har tagit heder och ära av Löfvén, Bildt och medelklassen däremellan. Men vi har inte glömt att misstro miljömänniskorna som tror på klimatförändringarna, de som tror att demokrati fungerar och de som hoppas på kärlek i en svår värld. Och de som måste fatta de svåraste besluten. Vi är anmälda till granskningsnämnden, sågade av Bengt Olsson och Johan Hakelius. Och så spelade vi in en hel pjäs som en irländsk dryckesvisa.

Vi har också försökt återge dig tron på mänskligheten, tron på din förmåga att göra skillnad, tron på kärleken. Vi hoppas på en värld där vi tar ansvar för oss själva och för varandra, en värld där vi lever som vi lär och där vi ständigt lär oss nya saker. Vi må ha varit elaka ibland, men vi hoppas att vi också fått dig att skratta och gråta. Vi hoppas att vi gett dig nya tankar och nya idéer. Vi hoppas att du ibland har hållit med oss och att du ibland har knutit näven mot din radioapparat.

Men mest av allt hoppas vi att du har lyssnat.

Och att du kommer att fortsätta lyssna.

För de här berättelserna må ha fötts av människor som förändrat världen, men de handlar om oss allihop.

/Augustin Erba, producent Världshistorien i P1

augustin.erba@gmail.com

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.