Frågor

Vad skriver du på just nu? Jag skriver på min tredje roman. Det är en kärlekshistoria som heter Snöstorm.

• Är det nya projektet en fortsättning på Blodsbunden eller Ensamhetens broar?  På samma sätt som Blodsbunden hör ihop med Ensamhetens broar hör Snöstorm ihop med de tidigare två. Ensamhets-triptyken består av nästan helt fristående romaner, men de har liknande temata och är skrivna i samma stil.

• Hur mycket är sant i dina romaner? Jag försöker att låta bli att diskutera det – i alla fall i detalj. Det som är sant är alltid känslan. Jag vill att läsaren ska känna en känsla som jag har upplevt och sedan använder jag mina verktyg för att ta läsaren dit.

• Vad säger din familj om att du skriver så självutlämnande, du lämnar ju ut dem också? Det är svårt att göra rätt, tycker jag. Det har sina sidor att vara nära en författare. Jag brukar tänka att om jag hade varit godisfabrikant hade människor omkring mig haft dåliga tänder. Eller att om jag varit alkoholist skulle det vara värre för dem än det är nu. Men jag måste skriva det jag måste skriva. Jag vet ingen väg runt det.

• När ska du skriva teater igen? Jag blev utmattad efter det enorma teaterprojektet Världshistorien. Jag regisserade 35 timmar radioteater och skrev närmare 25 av dessa 35 timmar. Men nu har det gått några år sedan dess, så det är inte otroligt att jag skriver på något som lämpar sig bra för teater. Teater är levande på ett sätt som är unikt.

• Vad har du skrivit efter Blodsbunden? Novellen Hiwa för förlaget Novellix kom ut i mars 2017. Jag har också varit redaktör för antologin Till min son på Forum förlag där jag skrev en kort text. Sedan 2017 är jag också redaktör och skribent på Dagens Nyheter, där finns många texter som jag skrivit.

När kommer den nya romanen? 27 september 2019.

Vilket fotbollslag hejar du på? Samma lag som min pappa.

Jag har aldrig skrivit en bok, men jag vill gärna bli författare. Hur ska jag bära mig åt? Lär dig hantverket. Öva tills du är duktig. Skriv om något som du brinner för. Starta en skrivgrupp med likasinnade. Skriv varje dag, eller åtminstone varje vecka. I min bok ”Så blir du en bättre journalist” finns massor med tips om skrivande och hur du kommer igång.

Vilken sorts mat gillar du? Jag äter all mat. Gärna vegetariskt.

Var har du växt upp? Jag bodde i många år i Fisksätra.

Vad skriver du på? Jag skriver på det som finns, just nu är det mest på min Macbook Air.

Vad dricker du helst – vin eller öl? Det blir mest te och vatten. Jag dricker sällan alkohol, det är svårt att hinna med om man, som jag, vill gå upp tidigt på morgonen för att skriva.

Hur länge har du skrivit? Jag skrev min första bok på fjorton dagar. Jag var tjugo år. Boken var osammanhängande, pretentiös och full av onödiga ord. Ibland är jag glad att den aldrig kom ut. Ibland är jag ledsen över att den inte hittade fram till en förläggare som kunde hjälpa mig att bli en bättre skribent.

Kan du rekommendera några böcker om skrivande? Steering the Craft och Writing Down the Bones.

Jag vill gärna att du besöker min klass/min skrivgrupp/vårt bibliotek/vår bokhandel.  Jag tycker om att besöka mina läsare. Mejla mig på augustin.erba@gmail.com

Vilken är din favoritbok? Mina böcker är som mina barn, jag tycker om dem allesammans, fast på olika sätt.

• Jag menade inte någon av dina böcker. Jag gillar olika böcker, ibland läser jag bara faktaböcker, ibland skönlitteratur och ibland dyker jag ner i klassikerna. Följ mig på Goodreads om du vill veta vilka böcker jag rekommenderar eller vilka jag läser för tillfället.

Varifrån kommer dina konstiga namn? Mina föräldrar trodde att Augustin var ett vanligt svenskt namn. Jag har min mammas efternamn, Erba, det är latin och betyder ungefär ”grönt” eller ”gräs”. Övriga namn är mina föräldrars önskan att definiera mig; de ville att jag skulle spela piano och att jag skulle vara religiös.

Varför använder du inte ditt andra efternamn – Odescalchi? Därför att många i min omgivning tycker att det är svårt att stava och uttala.

• Varför skriver du så mycket om civilkurage och moraliska ställningstaganden? Det kanske kommer sig av att jag är rädd för självbedrägeri, både mitt eget och gruppers. Jag har därför ett stort behov att säga sanningen, eller det jag själv uppfattar som sanningen, även i sammanhang där gruppen eller jag själv valt att förneka den. Och, som alla vet, kan man få betala ett högt pris för att råka säga att kejsaren är naken.  Och det ger nya saker att bearbeta och sedan skriva om.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.