Frågor

Vad skriver du på just nu? Min femte roman. Det går inte så bra. Än så länge.

Vad är det jag hör om ungdomsböcker? Första delen i min serie ”Den förlorade staden” är på väg ut. Den heter ”Det gula ljuset” och är – förhoppningsvis – både rolig och spännande. Min tanke har varit att skriva något som bottnar i vetenskap och inte magi.

Vilken är din senaste roman? En komedi som heter ”Den unge Walters lidanden”.

Varför en komedi? Det har, som mina läsare vet, alltid funnits humor i mina romaner, hur mörka de än är. Jag har länge velat skriva en komedi. Och efter att mina läsare i DN i stora antal hört av sig och älskat mina kåserier, vågade jag pröva. Och sen är det ju 400 år sedan Molière föddes. Jag har använt hans pjäs ”Den inbillade sjuke” som inspiration.

• Var Snöstorm en fortsättning på Blodsbunden eller Ensamhetens broar?  På samma sätt som Blodsbunden hör ihop med Ensamhetens broar hör Snöstorm ihop med de tidigare två. Ensamhets-triptyken består av nästan helt fristående romaner, men de har liknande temata och är skrivna i samma stil.

• Hur mycket är sant i dina romaner? Jag försöker att låta bli att diskutera det – i alla fall i detalj. Det som är sant är alltid känslan. Jag vill att läsaren ska känna en känsla som jag har upplevt och sedan använder jag mina verktyg för att ta läsaren dit. Men, visst, jag är uppväxt i Fisksätra, gjorde lumpen på en ingenjörsregemente, gick på KTH och har jobbat som mellanchef. Så jag har hittills i mitt författarskap valt miljöer som jag är bekant med.

• Vad säger din familj om att du skriver så självutlämnande, du lämnar ju ut dem också? Det är svårt att göra rätt, tycker jag. Det har sina sidor att vara nära en författare. Jag brukar tänka att om jag hade varit godisfabrikant hade människor omkring mig haft dåliga tänder. Eller att om jag varit alkoholist skulle det vara värre för dem än det är nu. Men jag måste skriva det jag måste skriva. Jag vet ingen väg runt det.

• När ska du skriva teater igen? Jag blev utmattad efter det enorma teaterprojektet Världshistorien. Jag regisserade 35 timmar radioteater och skrev närmare 25 av dessa 35 timmar. Men nu har det gått några år sedan dess, så det är inte otroligt att jag skriver på något som lämpar sig bra för teater. Teater är levande på ett sätt som är unikt.

• Vad skriver du för något på DN? Jag försöker väcka liv i en bortglömd genre som ersatts av krönikor. Så jag skriver kåserier som är lättsamma och ibland tar lite risker i humorgenren. Jag har jobbat med humor på P3, och har med mig en hel del därifrån.

Vilket fotbollslag hejar du på? Samma lag som min pappa.

Jag har aldrig skrivit en bok, men jag vill gärna bli författare. Hur ska jag bära mig åt? Lär dig hantverket. Öva tills du är duktig. Skriv om något som du brinner för. Starta en skrivgrupp med likasinnade. Skriv varje dag, eller åtminstone varje vecka. I min bok ”Så blir du en bättre journalist” finns massor med tips om skrivande och hur du kommer igång.

Vilken sorts mat gillar du? Jag äter all mat. Gärna vegetariskt.

Var har du växt upp? Jag bodde i många år i Fisksätra.

Vad skriver du på? Jag skriver på det som finns, just nu är det mest på min Macbook Pro.

Vad dricker du helst – vin eller öl? Det blir mest te och vatten. Jag dricker sällan alkohol, det är svårt att hinna med om man, som jag, vill gå upp tidigt på morgonen för att skriva.

Hur länge har du skrivit? Jag skrev min första bok på fjorton dagar. Jag var tjugo år. Boken var osammanhängande, pretentiös och full av onödiga ord. Ibland är jag glad att den aldrig kom ut. Ibland är jag ledsen över att den inte hittade fram till en förläggare som kunde hjälpa mig att bli en bättre skribent.

Kan du rekommendera några böcker om skrivande? Steering the Craft och Writing Down the Bones.

Jag vill gärna att du besöker min klass/min skrivgrupp/vårt bibliotek/vår bokhandel.  Jag tycker om att besöka mina läsare. Mejla mig på augustin.erba@gmail.com

Vilken är din favoritbok? Mina böcker är som mina barn, jag tycker om dem allesammans, fast på olika sätt.

• Jag menade inte någon av dina böcker. Jag gillar olika böcker, ibland läser jag bara faktaböcker, ibland skönlitteratur och ibland dyker jag ner i klassikerna. Följ mig på Goodreads om du vill veta vilka böcker jag rekommenderar eller vilka jag läser för tillfället.

Varifrån kommer dina konstiga namn? Mina föräldrar trodde att Augustin var ett vanligt svenskt namn. Jag har min mammas efternamn, Erba, det är latin och betyder ungefär ”grönt” eller ”gräs”. Övriga namn är mina föräldrars önskan att definiera mig; de ville att jag skulle spela piano och att jag skulle vara religiös.

Varför använder du inte ditt andra efternamn – Odescalchi? Därför att många i min omgivning tycker att det är svårt att stava och uttala.

• Varför skriver du så mycket om civilkurage och moraliska ställningstaganden? Det kanske kommer sig av att jag är rädd för självbedrägeri, både mitt eget och gruppers. Jag har därför ett stort behov att säga sanningen, eller det jag själv uppfattar som sanningen, även i sammanhang där gruppen eller jag själv valt att förneka den. Och, som alla vet, kan man få betala ett högt pris för att råka säga att kejsaren är naken.  Och det ger nya saker att bearbeta och sedan skriva om.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.