Första delen av tre om Vilma, en hemsk flytt till Göteborg och en drakunge från multiversum.
För trettonåriga Vilma är livet en mardröm. Nyss bodde hon på hippa Södermalm i Stockholm, var populärast i klassen och bäst på handvolter. Nu har hennes hopplösa föräldrar bestämt sig för att flytta till Göteborg. Och som om inte det vore illa nog blir hon avskydd av sina nya klasskompisar.
Sen är det förstås det bortglömda växthuset i familjens trädgård, där ödlan bor. Men varför säger alla andra att det är en katt? Och varför växer ödlan så förskräckligt snabbt?
Ja, det är dags för boksläpp. ”Det gula ljuset”, första delen i multiversum-serien Augustin Erba har skrivit för unga (och för dem som längtar tillbaka till tiden då livet och äventyret väntade om hörnet) är ute i handeln nu. Del två i serien kommer efter sommaren och del tre nästa år.
”Blodsbunden” är en roman om att förstå vem man är, oavsett vad omgivningen försöker intala en. Den är en roman om kärlek, men också brist på kärlek och vad det kan göra med en människa.
Och hur man kan försöka förstå vad kärlek egentligen är.
Så här skrev Augustin Erba på Facebook:
”När jag förra året läste in ”Blodsbunden” hade jag förarbetat: jag bad särskilt Albert Bonniers Förlag att få göra det hos Beppo Ljudproduktion; jag skrev om några partier, la till och tog bort ord.
Det anses självklart att romaner kan skrivas om för att passa teaterformat eller film. Lika självklart tycker jag att romaner kan bearbetas för att passa ljudboksformatet.
Jag vågade detta eftersom jag jobbat med ljudberättande på radion i många, många år. Jag vet vad en röst kan förmedla i kombination med en text som är skriven just för högläsning. Jag har en djup tilltro till muntligt berättande, detta vårt ursprungliga mänskliga beteende.
Och på Beppo fick jag jobba med Mats Ingemansson som har skyhög ambitionsnivå, grundmurat hantverkskunnande och dessutom så mycket hjärta att han grät lite medan jag läste för honom.
Så om ni vill att fler ska läsa eller lyssna på ”Blodsbunden” kan ni rösta och gärna uppmuntra andra att göra det.”
Augustin Erbas nya roman, komedin ”Den unge Walters lidanden” finns nu som ljudbok.
Walter lever ett nervöst liv som chef för ett litet bankkontor när han oväntat blir befordrad. Huvudkontoret är över inte bara hans ambitionsnivå utan också hans kompetensnivå. Walter har redan fullt upp med sin frånvarande sambo och de symtom han ser som tecken på en nära förestående död. Men hur sjuk är han egentligen? Och hur ska det gå när hans första uppdrag blir att åstadkomma ett öppet kontorslandskap?
”Jag blev väldigt glad när förlaget föreslog Johan Ulveson”, säger Augustin Erba. ”Att läsa in en komisk roman kräver ett öra och en erfarenhet av humorproduktioner och då är ju Johan en av de bästa i Sverige.”
”Och efter att just ha ägnat många timmar åt att läsa in Blodsbunden, och känt att det nästan blev övermäktigt, kändes det tryggt att lämna mitt senaste verk i någon annans händer. Blodsbunden innehåller en del humor, men det är ju inte samma slags romanbygge som Den unge Walter.”
Omslagsbilden till ljudboken och boken är ritad av Graham Samuels. ”Den unge Walters lidanden” finns där poddar finns, till exempel Storytel och Bookbeat, från den 31 mars 2022.
Den episka familjekrönikan ”Blodsbunden” har fortsatt att fängsla läsare sedan den först kom ut 2015. Blodsbunden fick ett storslaget mottagande av kritikerna, men det var först efter ungefär ett år som läsarna hittade till den. Sedan dess har den varit en återkommande gäst i bokcirklar och bokklubbar.
Nu har Augustin Erba läst in sin roman som ljudbok och den finns där ljudböcker finns. Till exempel på Bookbeat eller Storytel.
”Om jag hade vetat hur personligt påfrestande det skulle bli att läsa in den, hade jag antagligen sagt nej”, berättar Augustin Erba. ”Jag hade tidigare läst in Snöstorm, och det fanns visserligen partier där som blev tunga för mig, på grund av hur nära de ligger verkligheten. Men kraften i Blodsbundens berättelse överraskade mig. Jag fick ta långa pauser och hade jag inte haft stödet av min producent/ljudtekniker Mats Ingemansson på Beppo Ljudproduktion hade jag kanske inte tagit mig hela distansen ut.”
Blodsbunden är en historia om en pojke i en förort, en prinsessa och en mycket stor hund. Berättelsen har en hel del likheter med Augustin Erbas egen uppväxt.
”Den vanligaste frågan jag får kring Blodsbunden är hur mycket som är sant”, säger han. ”Och det enda svar jag kan ge är att alla känslor som finns är boken är sanna.”
Blodsbunden finns som ljudbok från den 5 april 2022.
Inbundna versionen av Den unge Walters lidanden. Omslaget är gjort av Eva Wilson och teckningen av Graham Samuels.
”Walter lever ett nervöst liv som chef för ett litet bankkontor när han oväntat blir befordrad. Huvudkontoret är över inte bara hans ambitionsnivå utan också hans kompetensnivå. Walter har redan fullt upp med sin frånvarande sambo och de symtom han ser som tecken på en nära förestående död. Men hur sjuk är han egentligen? Och hur ska det gå när hans första uppdrag blir att åstadkomma ett öppet kontorslandskap?”
Efter att ha skrivit ett kammarspel om civilkurage ”Ensamhetens broar” (2009), en episk familjekrönika ”Blodsbunden” (2015) och en kärlekshistoria ”Snöstorm” (2019) har Augustin Erba nu valt att skriva i ytterligare en genre: komedien.
”Det är 400 år sedan Molière föddes och jag ville skriva något inspirerat av Den inbillade sjuke”, säger Augustin Erba. ”Människor som försöker finna sig tillrätta och samtidigt kämpar mot sina inre demoner är intressanta. Och en källa till skratt – i alla fall för omgivningen. ”
Som vanligt har Augustin Erba tagit avstamp i sitt eget liv, både när det gäller hälsoångesten och livet som mellanchef. Det var dock inte självklart att skriva en komedi.
”Många skönlitterära författare går över till att skriva deckare, men jag kände mig mer intresserad av att utforska den moderna komedins möjligheter”, säger han. ”Och det var först när jag började skriva kåserier i Dagens Nyheter som jag kände att det kanske skulle vara skönt för mina bokläsare också, att få något humoristiskt. Många av dem som hör av sig till mig på tidningen har läst min delvis självbiografiska ensamhets-trilogi och de har varit väldigt uppskattande till mina kåserier.”
Så efter tre romaner som utforskade ensamhetens innersta väsen, låt vara med vissa humoristiska scener som fångade tillvarons inneboende absurditet, skrev Augustin Erba en komedi:
”Att skriva humor är minst lika svårt som att skriva drama, tycker jag. Drama kan vara bra på många sätt, men om ingen skrattar, om humorn inte är rolig, eller om det bara är författaren som tycker att det är roligt, då är en komedi ett misslyckande. Ett drama kan också vara aningen mer förlåtande om inte varje ord hamnar exakt rätt i meningen. Ett skämt där tajmingen är fel är inget skämt, det är bara pinsamt.”
Men Augustin Erba är ingen nykomling inom att skriva i denna genre. Han har skrivit humor till Morgonpasset i P3, coachat några av Sveriges främsta komiker i skämtskrivande och dessutom skrivit många komiska kortpjäser för Radioteatern i P1.
Den unge Walters lidanden finns att köpa där böcker finns från slutet av mars 2022. Och ljudboken, inläst av Johan Ulveson, finns där ljudböcker finns.
”Jag står i öknen, utanför klostrets murar och berättar för min farbror att min pappa slog mig när jag var liten. Då skrattar min farbror. Min farbror är en högt uppsatt munk inom den koptiska kyrkan. Vi befinner oss i det heta och ödsliga ökenlandskapet mellan Kairo och Alexandria. Medan huvuddelen av kyrkan byggdes i Rom stannade de koptiska kristna i öknen. De stannade i öknen medan kyrkan organiserade verksamheten med det romerska imperiet som förebild. Och de blev kvar i öknen när den katolska kyrkan slogs ihop med grekisk filosofi. Min farbrors skratt är oväntat. Inte bara för att jag har berättat något sorgligt för honom, utan för att han skrattar som min far. Det är trettio år sedan jag hörde min pappas skratt.”
Så inleds Augustin Erbas bidrag till antologin Fasteboken 2022.
Ur bokförlaget Verbums pressrelease:
”När så många påverkas av migration och flykt – hur kan vi bevara vår medmänsklighet och skydda varje människas värdighet? I 2022 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok fördjupar sig sexton skribenter i åtta olika ämnen, som gästfrihet, motstånd och nåd. De möts i dialog över religions- och traditionsgränser. Huvudtexterna är skrivna av personer från Svenska kyrkans tradition, och de andra texterna av judar, muslimer och kristna från andra traditioner. (…)
Att bevara vår mänsklighet är den tionde boken i serien Ärkebiskopens fastebok för enskild eller gemensam reflektion. Ärkebiskop Antje Jackelén har skrivit förordet och för varje såld bok går tio kronor till Act Svenska kyrkan.”
Medverkande författare: Augustin Erba, Berth Löndahl, Cecilia Hjorth Attefall, Fazeela Selberg Zaib, Karin Brygger, Karin Tillberg, Márta Bolba, Maya Skagegård, Misha Jaksic, Per Kristiansson, Senaid Kobilica, Sivin Kit, Syster Karin, Teresa Callewaert, Ute Steyer, Wera von Essen.
En efter en tog vi sprutorna. Och dödsfallen minskade i samma takt. Foto: Anette Nantell
”Ingen trodde det var möjligt. Coronavirus är notoriskt svåra att vaccinera mot. Ett vaccin ansågs långt borta när sjukdomen bröt igenom världens väv. Men dödsfallen sjönk i rasande fart och svenskarna vaccinerade sig i lika hög takt. Här är historien om hur det omöjliga blev möjligt.
De första rapporterna från Kina var oroväckande. Inte så oroväckande som rapporterna om ebola i mitten på 90-talet, inte så oroväckande som rapporterna om svininfluensan och fågelinfluensan på 00-talet, men ändå – oroväckande.
Det som var oroväckande var otydligheten. Helt friska människor blev allvarligt sjuka. Dödstalen var långt ifrån sjukdomen sars, som dödade hälften av de gamla över 65. Långt ifrån dödstalen för ebola som låg på svindlande 80 procent av de som insjuknat. Men det som oroade forskare över hela världen var att ingen verkade kunna förklara hur viruset smittade och varför vissa människor drunknade i sina egna lungor. De röda ringarna i och kring Wuhan i Kina, symbolen för smittade och smittspridning, spred sig.
Vi visste det inte då, men några av världens främsta vaccinforskare förstod de där ringarna och rapporterna och började arbeta. Flera av dem hade kämpat i motvind, med bristande resurser under många år. Under tiden började vidden av katastrofen gå upp för resten av världen. Vi följde smittspridningen på kryssningsfartyg, vi följde smittspridningen i norra Italien, särskilt de många dödsfallen i orten Bergamo. Och det var ungefär vid den här tiden som det sakta började sjunka in hos världens beslutsfattare att det här var något planeten inte mött sedan spanska sjukan härjade för hundra år sedan och troligen dödade lika många personer som de båda världskrigen sammanräknat.”
Ur Augustin Erbas introduktion till Anette Nantells fotografiska mästerverk som skildrar den största vaccinationskampanjen i svensk historia.
Boken som kommer påminna oss om hur mardrömmen tog slut, ges ut av Bokförlaget Max Ström.
Vaccinet: När Sverige kavlade upp finns att köpa här.
”När Gud oväntat bestämde sig för att mänsklighetens prövotid var över och kom tillbaka till jorden möttes det av blandade känslor. De första bilderna från Nordpolen visade en bild på en åldrad man med en mäktig mustasch. Detta gav upphov till stor skadeglädje hos de män som ogillat de senaste decenniernas försök från genusmedvetna människor att påtala att Gud lika gärna kunde vara kvinna. Den amerikanske vetenskapsreporter som råkade vara på plats för att följa en klimatforskningsexpedition på Nordpolen fick den första intervjun med Gud och det spekulerades förtjust bland tv-moguler att den skulle få större publik än Oprahs intervju med Meghan och prins Harry. Gud, för dagen iklädd blå kostym, satte sig i fåtöljen i den improviserade tv- studion och lutade sig tillbaka. – Välkommen till jorden, sa reportern. – Jag har bara tid för tre frågor, sa Gud.”
Ur Augustin Erbas novell ”Domedagen är här” i Faktum Novell.
I juni 2020 släpptes den första utgåvan av Faktum Novell. Berättelser författade av etablerade namn som Fredrik Backman, Tone Schunnesson och Linda Skugge, men också av talangfulla debutanter. 2021 deltog också också författare som Majgull Axelsson, Lina Wolff och Augustin Erba, exklusivt för Faktum.
Den första utgåvan av Faktum Novell såldes i över 10 000 exemplar. 2021 års novellsamling har vunnit Svenska Designpriset och på Bokmässan berättade författaren Majgull Axelsson om sin medverkan, i ett program arrangerat av Läsrörelsen i Sverige.
Faktum är Sveriges största gatutidning och novellsamlingen är också ett sätt för Faktum att bidra till att stötta litteraturen och läsningen i Sverige. Och för den som skrivande, ett sätt att stötta Faktum i kampen mot hemlöshet och utanförskap.
Linda Skugge sa sig vara imponerad och skrev i Aftonbladet att Livli, föremålet för huvudpersonens förälskelse, är en fenomenal rollkaraktär .
DN (som lånat Aftonbladets Pia Bergström som recensent eftersom Augustin Erba är anställd på DN) skrev att det var en hjärtskärande överlevnadssaga, hyllade dramaturgin och menade att den fångat det dumma ljuva hoppet som förälskade människor kan känna.
Kristian Ekenberg (som läses i ÖP, DT, LT och andra Mittmediatidningar) skrev att han mindes hur det var att vara nitton och ha ett brustet hjärta. Han avslutade sin fina recension så här:
De sista hundra sidorna läser jag i en sittning, oförmögen att lägga ner boken, och när jag slår igen den är det som att vakna upp och ha svårt att skilja på dröm och verklighet.
Det var bara en dröm. Det var bara en roman.
En sådan reaktion får ses som ett mycket gott betyg.
Den nya romanen från Augustin Erba är en kärlekshistoria
Tomas sitter på ett tåg mitt i Sverige när en snöstorm bryter ut och stoppar all tågtrafik. På väg mot restaurangvagnen hör han någon ropa hans namn, och plötsligt kommer allt tillbaka. Det är Livli, hans stora ungdomskärlek. Hon som en gång krossade hans hjärta.
”Snöstorm” är historien om Tomas och Livli, som möttes första gången när de var två unga studenter på en klaustrofobisk högskola. De brottas båda med svåra erfarenheter och utan att de själva förstår varför blir deras öden sammanflätade.
Augustin Erbas tredje roman handlar om kärlek och sorg, om minnen och lycka, om hur livet blev och hur det kunde ha blivit. Om de val vi gör som unga, och de val vi fortfarande har framför oss.
Reaktionerna på Till min son har varit överväldigande. Flera av de största tidningarna har skrivit om antologin och recenserat den positivt.
”Här talar fäderna äntligen, och de gör sitt bästa för att inte komma med bortförklaringar. Allt för att deras egna barn ska kunna se att de trots fädernas tillkortakommanden är älskade. Det är därför som den här antologin är absolut nödvändig läsning, lika mycket för söner som för fäder.” Mats Kolmisoppi, GP 20181202
”…på det stora hela, hjärtskärande och oerhört viktig läsning. Mest angeläget blir det när papporna skriver om sin ånger, om det de sumpat eller är på väg att sumpa.” Carl Cederström, SvD
Hur ska man leva sitt liv? Hur vet man vilka val man ska göra? Och hur hjälper man dem man älskar att inte göra om ens egna misstag? I den här antologin skriver tretton svenska män till sina söner. Texter sprängfyllda av glädje, oro, längtan och sorg.
Vi behöver alla ta oss tid att prata med våra barn och berätta vad vi har varit med om, vad vi har lärt oss och vad vi tror på. På så sätt kan klokskap, erfarenheter och kärlek leva vidare generation efter generation.
Denna bok lyfter fram relationen mellan far och son och de band som finns mellan dem, ibland präglade av den egna uppväxten, ibland präglade av omgivningens förväntan. Texterna är olika men gemensamt är att författarna delar med sig av det allra viktigaste: kärleken till sitt barn.
Medverkande: Augustin Erba, Theodor Kallifatides, Christian Unge, Kalle Lind, Baker Karim, Anders Fager, Edward Blom, Stefan Ahnhem, Olof Lundh, Daniel Sjölin, Henrik Johnsson, Kristian Lundberg, Daniel Boyacioglu.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.